Ožiljak je fibrozno tkivo koje nastaje nakon manje ili veće povrede kože. Proces formiranja ožiljka je složen pa je tako i za tretman ožiljaka potrebno koristiti različite metode koje utiču na različite strukture u koži.

5 najboljih načina za lečenje ožiljaka:

1.

Silikonski flasteri i gelovi, stvaraju na površini kože okluziju i vrše blag pritisak na ožiljak. Ovo omogućava da faza upale bude diskretnija zbog konstatnog održavanja vlažne sredine. Pritisak smanjuje količinu krvnih sudova koji se formiraju. Prema nekim studijama razlika u korišćenju silikonskih flastera u odnosu na običnu hidrantnu podlogu je značajna u smanjenju veličine i čvrstine ožiljka.

2.

Ekstrakt crnog luka koristi se u obliku flastera ili gela. Deluje preko antioksidansa kvercetina. Flasteri se lepe preko noći i drže 6 do 12 sati tokom 24 nedelje. Rezultati studija su različiti. Prema studiji dr Paraga i autora rezultat je značajan, dok prema drugim studijama nema značajne razlike izmedju nanošenja ekstrakta crnog luka i vazelina.

3.

Pulsed dye laser je neablativni laser čija je ciljna grupa hemoglobin. Zrak omogućava zatvaranje krvnih sudova ožiljka i hipoksiju što vodi u ubrzano remodeliranje. Poslednjih godina savetuje se rani tretman ožiljaka nakon intervencija. Prema velikom broju studija rani tretman ( u prva 3 meseca od intervencije) smanjuje mogućnost stvaranja hipertrofičnog odnosno keloidnog ožiljka.

4.

Frakcionisani CO2 laser je najmoćnije sredstvo u tretmanu ožiljaka. Samo jedan prelazak ožiljka frakcionisanim CO2 laserom može čak do 30% poboljšati kvalitet kože a ne dovodi do dodatne pojave keloidnog ili hipertrofičnog ožiljka. Prednost ovog lasera u odnosu na sve druge jeste u mogućnosti da prodre u dubinu od 4mm odnosno da tretira direktno treći sloj kože – derm. Najveći benefit jeste u prva 3 meseca od povrede kože.

5.

Er glass laserski tretman 1550nm, neablativni laser ima obećavajući efekat na ožiljno tkivo. Komparativna studija rađena je 2014. godine sa ožiljcima koji su nastali nakon uklanjanja štitne zlezde a starosti 4 nedelje od operacije. Studija je rađena uporedno sa Pulsed dye laserom i Er glass laserom. Nakon 4 tretmana razmaka jednog meseca značajno veće zadovoljstvo je bilo sa pulsed dye laserom nego sa Er glass ali je sa Er glass bila značajno bolja gipkost.

Više o temi tretiranje ožiljaka pročitajte na stranicama ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime