Pile – 1 kom; kupus – 1 glavica; krompir – 750 gr; so; biber; ulje; aleva paprika

Ljubitelji piletine biće u svakom slučaju zadovoljni. Jer, ovako pripremljena živina ni blizu nije onoliko žestoka koliko to ime govori.

Oni, pak, što smatraju da pileće meso nije nikakvo meso, biće takođe zadovoljni. Jer, dovoljno je žestoko da posle pile teško samo sebe može da prepozna. I jedni i drugi moraju da nabave pile oko oko kilo i po do dva, isto toliko tešku glavicu kupusa i još tri frtalja kile roze krompira.

Pile se istranžira na veće komade, a sitnice, trtica i grudi ostave za supicu ili čorbicu. Krompir se očisti pa iseče na deblje kolutove.

Kupus se iseče na kriške kao lubenice (sve sa korenom da ostanu ucelo) pa obare u slanoj vodi, kolko da smekšaju a nikako se ne prekuvaju.

Dno dublje tepsije ili tave prvo se naulji, onda se poslaže krompir, oceđeni kupus, a komadima piletine sve završi da i na izgled deluje primamljivo. Posoli se, pobiberi mlevenim crnim i zelenim biberom u zrnu, u sve ušuška još nekoliko listova lorbera, zadihtuje aluminijumskom folijom pa peče oko sat i po na blagoj vatri: do 200 stepeni.

Na plotni se zagreje još malo zejtina, skloni se s vatre, umeša s kašičicom aleve paprike (ljute ili slatke) pa time prelije pile u rerni. Onda se vatra pojača na 250 stepeni, pa sve zapeče još samo desetak minuta.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime