lg

Vinogradski lonac

Kuvanje za gurmane Mike Dajmaka

Jagnjeće meso – 1 kg; juneće meso – 1 kg; kupus – 1 kg; slanina – 500 gr; krompir – 500 gr; praziluk, crni luk, beli luk – 500 gr; mešana zelen (šargarepa, paškanat, celer, peršun) – 500 gr; aleva paprika, biber, so; mast

Kad se pravi u vinogradu, priprema se na vatri, u zemljanom loncu, za najmanje desetak vinopija, pa je postupak unekoliko drukčiji. To, uostalom, znaju svi koji imaju vinograd, vatru, zemljani lonac i vinopije za prijatelje.

Za ovo jelo su potrebne sve tri vrste mesa: svinjetina (pola kila mesnate dimljene slanine), jagnjetina (kilo od vrata) i junetina (takođe kilo, najlepše od ribića ili rebara). Valja imati i dovoljno veliki lonac da primi sve đakonije kako sledi.

Dalje još i glavica kupusa od kilo i po, dva; pola kile crvene, jedre paprike šilje; nekoliko ljutih papričica po ukusu; tri veće glavice crnog luka; veza zeleni; glavica celera; pola kila paradajza; a za začin nekoliko listova lorbera, aleva paprika, biber u zrnu, so.

Sve ovo stane u dve kese s pijace, ali glavno tek predstoji. Meso se iseče na komade, kol’ko za poveći zalogaj, a slanina na krupne šnite. Od kupusa se odvoji nekoliko prvih velikih listova, a ostalo, kao da je lubenica, pretvori u kriške. Na krupne komade se iseče i očišćena paprika, a paradajz i celer učetvore. Zelen se, po želji gurmana, ostavi ucelo ili iseče. Crni luk se oljušti, pa popreko iseče na kružiće, čenovi belog samo oljušte.

Pomenuti lonac dobro se podmaže svinjskom mašću, dno pokrije celim listovima kupusa a onda nežno slaže meso sa povrćem što se zasipa solju, biberom u zrnu, lorberom i alevom paprikom. Tako sve do vrha. Kol’ko je mesta u loncu, toliko je i materijala, pa još malo više. Ništa zato, jer vrlo brzo će kupus da šljone, pa sve stane na svoje mesto.

Na kraju se ostavi, za vrh, malo paradajza, slatke paprike, ljute papričice što se sve zapraši alevom paprikom. Da jelo bude i na izgled šareno, a ne samo na ukus.

Ovako upakovani kupus (čitalac je verovatno primetio da je njega najmanje, ali je ipak dominantnog ukusa) pripusti se tihoj vatri pa se krčka najmanje tri sata.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *