Oslić – 750 gr; blitva – 500 gr; krompir – 500 gr; so; maslinovo ulje; biber; beli luk

Na prvi pogled, ovo jelo liči na standardno pripremljenog bakalara. Ali, i taj prvi pogled, razlikuje se po boji: zeleno je. Shodno tome, različito je po ukusu, drukčije je, i stoga, što se služi toplo, a, na kraju krajeva, i ne sprema se od bakalara, već od oslića.

Tri-četiri veze blitve, ukupno bar pola kile, očiste se samo malo na korenu, iseckaju i beli i zeleni delovi na krupne rezance, pa obare u slanoj vodi. U kakvom drvenom avanu, drvenim tučkom obavezno, blitva se istuče, tako da liči na pire. Ovo može da se radi i u blenderu ili mikseru u kojem se spremaju kašice za bebe, ali to, onda, nije to. Ne sme da bude pire, već samo da liči na pire.

Ista količina krompira se obari, sve sa ljuskom, oljušti, pa viljuškom izgnječi.

Sjedini se s blitvom, pa odloži da sačeka dalje.

Pola kilograma oslića u filetima, ili tri frtalja nefiletiranih, obari se u slanoj vodi, pa, ako treba, otkosti i među prstima izmrvi na komade – ni prevelike, ni premale

Ovo se, naravno, izmeša sa tučenom blitvom, pa začini: maslinovim uljem, mlevenim biberom, čitavom glavicom sitno iseckanog belog luka, a po potrebi se još i dosoli.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime