Tikvice – 500 gr; mirođija; suncokretovo ulje; maslinovo ulje; so

 

Kao i obično vatru treba dobro raspaliti i žicu ugrejati da žeže. Ko nije izašao u prirodu da se bavi tom rabotom, uključi u stanu električni roštilj. Ako ni to ne ide, valja samo griler ili teflonski tiganj blago nakapati suncokretovim uljem.

 

Mlade, tanke tikvice se uzduž iseku na dve do tri šnite, pa isprže na jakoj temperaturi.

 

Polože se u činiju, zaspu seckanom vezom mirođije, još posole i nakapaju maslinovim uljem pa jedu kako tople, tako i hladne.

 

Za to vreme pripremi se povrće: patlidžani i tikvice se samo operu, pa iseku popreko na debljinu oko 1 cm, manje glavice crnog luka iseku uzduž, a belog popreko na pola, šampinjoni samo operu, a paprike udese po želji.

 

Sve se peče svega nekoliko minuta s jedne, i isto toliko s druge strane, s tim što se beli luk peče samo na preseku. Da bude “al dante”.

 

U činiji se sve izmeša, posoli, začini ruzmarinom, pa prelije maslinovim uljem, i, ko voli, blago nakapa vinskim sirćetom iz Modene.

 

Ovako pripremljeno povrće dovoljno je samo sebi. Pravim mesožderima, pak, neće smetati i neka krmenadla, bela vešalica ili pileći batak na žaru.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime