Crni luk – 300 gr; puter; belo vino – 7 dl; kockica mesne supe; lorber; zeleni biber; crni biber; tost; ementaler

Postroje razne verzije supe od luka. Neke su krajnje jednostavne i krajnje jeftine, neke su pak postale specijalitet što se da meriti sa nastavkom obroka uz biftek sa nekim od finih sosova i plemenitim sirevima za dezert.

Ova supa spada u takve.

Trista grama luka isecka se na rezance, prodinsta na puteru, na blagoj vatri, dok ne porumeni, pa nalije buteljkom belog vina i istom buteljkom vode. Ubaci se i jedna kocka govedje supe, posoli, začini jednim listom lorbera i krupno tucanim zelenim i sitno mlevenim crnim biberom. Kuva se poklopljeno oko pola sata.

U vatrostalnoj posudi u kojoj će se služiti supa zapeče se komad tosta, odozgo nariba sir: grijer, raklet ili ementaler (dakle sir koji se lepo topi) još malo začini krupno tucanim zelenim biberom, pa kad je sve dobilo lepu koricu zalije supom.

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime