Špageti – 500 gr; konzerva tunjevine – 200 gr; lorber; maslinovo ulje; parmezan

Daleko od mamine kuhinje, umeće pripremanja špageta (kao uostalom i kajgane ili bećarskog paprikaša) bila je prva lekcija u ovladavanju veštine kuvanja.

Mnogo godina kasnije, kada studenti više nisu bili učenici već učitelji, ovaj recept je u mnogim prilikama poslužio za lepo posluženje iznenadnim gostima koji su vapili za nečim čvrstim uz vino (ono se, uostalom, pije viljuškom) što je već bilo ohlađeno.

Dakle, špageti su skuvaju po uputstvima za pripremanje hladnih špageta. Pripremi se konzerva mrvljenje tunjevine što se ocedi od ulja. Pretpostavljamo da je riba u suncokretovom ulju, što je mnogo jeftinije nego u maslinovom (kada se ne cedi), a ovo je recept za studentski džep. Sve se začini istucanim  listom lorbera, malo nakapa maslinovim uljem i dobro pomeša.

Po želji se zapraši parmezanom.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime