Školjke – 2 kg; gambori – 500 gr; crni luk – 3 glavice; paradajz-đus – 2 dl; lorber; beli luk – 1 glavica; belo vino – 2 dl; prezle; peršunov list – 1 veza; mnaslinovo ulje; so; šafran; kolorante alimentario
 
Razlika između španske, gurmanske i provansalske buzare je u boji: španska je narandžasta (zahvaljujući začinu korante alimentario koji ne daje poseban ukus, ali boju kako mu i ime kaže) gurmanska ima vioše paradajza pa je crvena, provansalska nema ni paradajza, ni kolorantea pa je – bela.

Za ovo jelo valja pored školjki (oko dva kilograma) imati još i pola kilograma rakova. Škampa ili gambora.

Pre svega, tri velike glavice crnog luka se iseckaju na sitno, vrlo malo posole, pa u ogromnoj šerpi prodinstaju na dosta zejtina. Za ovu količinu treba čak puna šolja. Kad je luk postao mekan i staklast (nikako ne sme da počne da rumeni jer će onda sve imati ukus kao gulaš), vatra se pojača pa ovde otvore školjke. Tek tada se vatra smanji, ubace rakovi i sve nalije čašom soka od paradajza. Ubace se još tri-četiri lista lorbera, sve još malo nalije vodom pa kuva na tihoj vatri petnaestak minuta.

Za to vreme se očisti glavica belog luka (može seckano, a može i u čenovima) i veza peršunovog lista. Zajedno s onim raskošnim plodovima mora sve se ubaci u šerpenju, pa nalije sa dva deci belog vina, prstohvatom šafrana i kašičicom onog kolorantea, pa pusti da vrijucka još petnaestak minuta. Ako je previše retko zgusne se prezlama, ali obazrivo jer se lako pretera.

Onamo se prepeče hleb ili tost, pa stavi na dno tanjira u kojem će se služiti. Prelije se sosom, onda sipaju rakovi i školjke, pa sve poškopi s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Treba li napominjati: prsti se ližu, a sve zaliva lepo rashladjenim onim belim vinom koje se koristilo i za kuvanje.

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše

Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime