Škarpina – 1 kg; krompir – 1 kg; beli luk – 2 glavice; vegeta; lorber; peršunov list; belo vino – 0,5 l
 
Škarpina je riba, koju je u našim kontinentalnim prodavnicama najlakše naći. Uz to, jeftina je, ali, iako duboko zamrznuta, može da predstavlja materijal za dobru zakusku.

Pre svega, na mešavini maslinovog i običnog ulja, samo malo se proprže dve glavice belog luka. Pazi se da se ne prepeče, a onda odozgo, kao cepanice za zimu, naređa kilogram a la pomfrit isečenog krompira.  Sve se začini vegetom, i nežno pobiberi belim mlevenim biberom.

Onamo se škarpina oguli, otkosti, pa komadi, jedan pored drugog, naređaju iznad onog krompira. Ponovi se postupak i sa svim začinima.

Sad se još samo sve zalije suvim belim vinom, tako da krompir bude potopljen, ali riba ostane iznad. Da se kuva u vinskoj pari!

Na samom kraju se još nabaca nekoliko listova lorbera, jedna veza seckanog peršunovog lista, poklopi, pa na laganoj vatri kuva dok riba ne smekša.

Naravno, pred služenje, sve valja nakapati s malo maslinovog ulja.

Savet za vino: šardone na 11 stepeni, kako za kuvanje, tako i za služenje. U prvom slučaju, temperatura nije bitna, u drugom –  jeste.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime