Belo pileće meso – 300 gr; mesnata slanina – 300 gr; kelj – 1 glavica; so; biber; brašno; kisela pavlaka – 2 dl; parmezan – 40 gr
 
Belo pileće meso, bez kostiju i kožurice, prvo se istranžira na komadiće veličine domine. Onda se isto učini i s mesnatom dimljenom slaninom. I broj komada mora da je isti. Tada se pristupi pripremi kelja.

Veliki, oni zeleni, listovi se očiste od jakog srednjeg korena, samo na minut potope u slanu ključalu vodu, pa iseku na tračice širine domine.

U ove tračice uvija se meso i slanina, pa tako dobijeni paketići, u vis, ređaju u blago nauljenu vatrostalnu posudu s poklopcem. Sve se nalije jednom rakijskom čašicom vode, poklopi, pa pripusti rerni na regularnih 225 stepeni ne duže od pola sata. Da lišće ne izgori.

Onamo se na ulju isprži kašika brašna što se naliva, polako da ne zagori, s pola litre vruće vode. Kad je gotovo umeša se sa šoljom kisele pavlake, posoli, pa ovako dobijenim »sirotinjskim bešamelom« preliju sarmice. Sve se još zapraši kesicom parmezana, pa vrati u rernu i otklopljeno zapeče pazeći da se ne prepeče.
 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime