Za testo: jaja – 5 kom; šećer – 10 kašika; brašno – 12 kašika; mleko – 4 kašike; ulje – 2 kašike; prašak za pecivo. Za krem: puter – 125 gr; šećer u prahu – 100 gr; jaja – 2 kom; čokolada – 100 gr: šlag – 2 kesice; sok od jabuka; višnje – 500 gr

Ovaj kolač se pravi od dve vrste testa, krema i šlaga.

Prvo testo se muti od 5 žumanaca, 5 kašika šećera, 7 kašika brašna, 4 kašike mleka i pola kesice praška za pecivo.

Drugo testo je od 5 belanaca, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike ulja i druge polovine kesice praška za pecivo.

U pleh, koji je prethodno podmazan margarinom i posut brašnom, izlije se žuto testo, po njemu poređaju višnje, sve poklopi belim testom, pa peče na 200 stepeni oko pola sata.

Ohlađeni kolač se dobro zalije sokom od jabuke, ostavi da stoji i čeka krem što se umuti od putera, šećera u prahu, celih jaja i topljene čokolade za mešenje. Na kraju se sve "obuče" ulupanim šlagom.

Mera za ovaj izvanredan kolač (sve što je dobro traži truda!) je za standardni pleh. Ako se, međutim, sprema u plehu za rernu, onda meru valja udvostručiti. Tako će i kasnije zadovoljstvo biti duplo veće.

 
 

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime