Teleći but – 500 gr; šampinjoni – 500 gr; crvena paprika – 500 gr; so; biber; ulje; sirće; beli luk

Kebab ili ćevap, odnosno šašlik je specijalitet s Bliskog istoka, i originalno se, s obzirom na poreklo, spremao od jagnjetine, ovčetine ili teletine, isključivo na roštilju. Koje god meso da je, zajedno sa dodacima (luk, paprika i to zelena, žuta i crvena) sat jedan pre nego što će doći na zagrejanu žicu boravilo je u mešavini ulja, sirćeta i iseckanog belog luka.

Materijal za šampionski šašlik valja da je teleći bit, bez žilica isečen na kockice odgovarajuće veličine, kapice od šampinjona, velike koliki su i komadi mesa, pa iste takve kockice od raznobojne slatke paprike.

Dakle, dok je meso boravilo sat u onom pacu i žar se napravio, pa na žicu mogu da se ređaju: kockice mesa, kapice od šampinjona, kvadratići paprike u raznim bojama. Peče se regularno, a na kraju sve posoli i pobiberi dobro mlevenim belim biberom.
 

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime