Paradajz sok – 0,5 l; crni luk – 1 glavica; celerov list – 1 veza; pirinač – 1 šoljica; brašno – 1 kašičica; šećer; ulje; so

Kada staramajka pošalje turšiju sinu samcu, uz to se obavezno nađe i bar jedna flaša ukuvanog soka od paradajza. Uz glavicu crnog luka, ostale nabrojane začine, taman za samačku čorbicu.

Luk se isecka na sitne kockice, pa dobro izdinsta na malo zejtina. Pripremi se i čaša vode, pa u onaj luk ubaci kašičica brašna. Sve se brzo meša, ne duže od dva-tri minuta, pa nalije vodom, polako, opet uz mešanje. Uije se još pola litre paradajza, još jedna čaša vode, po potrebi posoli, doda na vrh noža šećera (ovo je inače pravilo za sva jela od paradajza), ubaci struk opranog celerovog lista, pa pusti na laganoj vatri da provri.

Može da se jede tako kako je, ali lepše je da se ubaci još šoljica pirinča, pa sve kuva još onoliko vremena koliko piše na kutiji s pirinčem.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime