Ovo je omiljeno samostansko jelo, također zato i vrlo često u sezoni mahuna.

Otrijebljene i očišćene mahune dobro se operu u tekućoj vodi. Poslije se stave u kipuću i osoljenu vodu kao za spagete, neka ostanu petnaestak minuta da ih njih izađe onaj otrovni sastojak također koji imate u grahu. Kada su omekšane, a ne raspadaju se, vadite ih iz vode. Ocijeđene pouljite, stavite malo octa, a bile su i u slanoj vodi, dodajte sitno rezanoga češnjaka, celera, peršina i papra te lagano izmiješajte da ne lomite mahune.

Danas to najradije činimo s olovka-mahunom, bila ona bijela ili zelena zato jer su tanke i lako se pripremaju za ovu prigodu.

Ovako pripremljene mahune u kupućoj vodi s malo manje držanja izvadite i ohladite. Možete ih pripremiti za zimnicu. Ne treba vam salicil. Prelijte ih, kada ste dobro napunili staklenku, uljem, ili ako želite kao kiselu salatu octom, s tim da ste već stavili nekoliko zrnaca zelenoga papra. Koji češanj češnjaka nikad ne škodi. Nu, ako ga niste stavili sada, ne otvarajte staklenku ponovo. Češnjak možete staviti i kada bude posluživali ovu lijepu salatu.

Od svega je najvrjednije ako su mahune iz vašeg vrta ili vrta vašeg unuka. U fratarskim vrtovima već su rijetke.
 

 

Viljuškom po ex-YU:

Zapadna Hercegovina

Piše:
fra Franjo Mabić

Uređuje

Mika Dajmak

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime