Lignje – 1 kg; barena paprika – 2 kom; crni luk – 1 glavica; maslinovo ulje; vinsko sirće; belo vino; peršun; origano; ruzmarin, majčina dušica; lorber; beli biber; so

Za jelo što sledi ne bi se moglo reći da je salata. Pre će biti da su to lignje pripremljene na način da ni salatu, ni vino – ne traže. Sve je već unutra, pa je ovo i neka vrsta brze hrane. Ali, za razliku od svega drugog što se ovako naziva – ukusne hrane.

Kilo liganja se očisti, pa skuva u slanoj vodi, ohladi, ocedi (voda se sačuva) i isecka na prstenove. Dve crvene barene paprike (iz turšije) iseckaju se na kockice, a cela glavica belog luka na kružiće.

Od maslinovog ulja, vinskog sirćeta, belog vina, vode u kojoj su se lignje kuvale, naspe se po jedna čašica i napravi smeša.

Ovo se sve umeša pa začini peršunom, origanom, ruzmarinom, majčinom dušicom, mrvljenim listom lorbera i mlevenim belim biberom.

Salata valja da odleži dva sata na hladnom, a iako je sve već unutra, ne ide bez vekne crnog, svežeg, gotovo toplog hleba. Iz domaće pekare, ako takvih još ima.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime