Usoljeni bakalar – 250 gr; krompir – 500 gr; pomorandža – 2 kom; zelene maslinke – 100 gr; maslinovo ulje; so

Malaga salata je neverovatan spoj kiselkastog, slatkog i slanog. Kao što im je i kuhinja neverovatan spoj ribljih specijaliteta, ali i prvoklasnih pršuta; o andaluzijskom gulašu već je bilo pomena. Tek kada se sve to zna postaje jasan žal koji je Pikaso imao za svojim rodnim gradom.

Četvrt kila usoljenog bakalara valja dan-dva kupati u hladnoj vodi (voda se na svakih nekoliko sati menja) da mu izađe sav višak soli.

Onamo kilogram oljuštenog, ali celog krompira treba staviti da se kuva u slanoj vodi. Kada je krompir skuvan do pola doda se riba, očišćena od kože i kostiju, iseckana na komadiće pa nastavi kuvanje sve pazeći da se krompir ne raspadne.

Ova masa se procedi od viška vode pa se ili proturi kroz mašinu za mlevenje mesa, ili dobro istuče tako da se dobije pasta.

Pastu sada samo valja začiniti celim plodovima zelene maslinke (bez koštica) i pomoranđom iskanom na komadiće kolko za zalogaj. Sve još samo blago promeša i nakapa maslinovim uljem.
   

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše

Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.