Ribić – 1 kg; kajmak – 250 gr; brašno; ulje; so. Za prilog: krompir; mešana zelen (šargarepa, paškanat, peršun, celer)

Nekada, u svim  kafanama koje su držale do ugleda, mogao se naručiti ribić u kajmaku.

Ovde, domaćinska varijanta: valjda svako ko se bavi u kuhinji zna kako se pravi prava goveđa supa. Dakle, prava goveđa supa je najbolja s ribićem, a ovaj opet – u kajmaku. Zato, kad je ribić skuvan kako valja, shodno tome odvojen na komade, valja pristupiti sosu.

Na laganoj vatri kašika brašna se proprži toliko da ne počne da rumeni. Toplom supom (od kuvanja istog ribića) polako se naliva, da se ne zgrudva, uz neprestano mešanje. Kad je postalo gusto koliko treba, umeša se još kašika starog kraljevačkog kajmaka. To je to.

Još samo dve-tri kašike istog kajmaka valja nasuti iznad mesa, pa sve obilno preliti sosom. Lepo je ako se uz sos posluži kuvani krompir, odnosno šargarepa, zelen, celer i paškanat iz supe.

I sve bi kod ovog posluženja bilo idealno da nema naizgled nerešive dileme: uz tamna mesa (ribić) ide jako crveno vino, uz beli mrs (kajmak) – belo. Dakle, kako god da se okrene, jedno pravilo će biti narušeno.
 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime