Sećate se one rečenice iz filma "Ubistvo s predumišljajem"? Ono, kad Nebojša Glogovac pravi punjene tikvice i ujedno pesmicom objašnjava: "Žličicu po žličicu, napunimo tikvicu, metnemo joj rajčicu i stavimo u zdjelicu"?

 

Ako i niste gledali pomenuti film, to vam je ukratko recept za punjene tikvice, ali i paprike. Šta vam je potrebno? Najpre, naravno, paprike – mogu babure, ali mogu i "šilje". Skinete peteljku, kašičicom sklonite semenke, i paprike su spremne za punjenje. Ako punite tikvice, morate malo i da ih izdubite, da bi meso moglo da stane, samo pazite, da ne probušite tikvicu. Dobra stvar od punjenja tikvica je i to što, od toga što izvadite, možete da napravite sasvim dobru čorbu.

 

Sledeći korak: meso, i to mleveno. Najpre udinstate crni luk, naše bake su to radile na masti ili ulju, ali, zdravije je na vodi. Kad luk postane staklast, smanjite malo vatru, ubacite mleveno meso i mešate ga dok ne promeni boju – dok od roze ne postane smeđe. Neko voli da stavi i malo pirinča, a neko ne, na vama je da odlučite.

 

Sad je i meso spremno, samo je potrebno da ga začinite: biber je obavezan, a ostalo (kari, vegeta, origano, ruzmarin, ili nešto peto) – po volji.

 

E, sad samo pratite pesmicu sa početka: žličicom (kašičicom) stavljamo meso u papriku dok je ne napunimo, a kad završimo sa tim, utisnemo parče paradajza ili krompira, kako meso ne bi ispadalo. Kada napunimo sve paprike, poređamo ih u neku veću šerpu, zalijemo ih sve paradajz-sokom (negde do polovine visine paprika) i stavimo u rernu da se zapeku. Naravno, možete ih staviti i na ringlu i da ih tu fino ukrčkate. Prijatno! 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime