Krompir – 2 kom; raklet sir – 20 gr; mesnata slanina – 2 šnita (po osobi)

Za ovaj specijalitet (sprema se kako u Francuskoj, tako i u Švajcarskloj; kuhinja nikada nije poznavala granice onako kako su ih vojskovođe crtale) valja imati aparat što se zove – raklet. Dakle, to je najbliže aparatu za tople sendviće, ali u dva nivoa. Aparat se stavi na sred stola, a svaki gost sam sebi priprema obrok. Po volji i ukusu. No, pre toga krompr stednje veličine treba dobro oprati, prepoloviti (neoljkušteno) pa bez masnoća ispeći u rerni.

Za to vreme slanina se iseče na tanke šnite, a sir na komade kol’ko da stanu u specijalnu kašiku – špahtlu. U svaku spahtlu po komad sira..

Krompir pečen, pa komadi uviju u krpu i na sred stola postavljeni u korpicu.

Onda raklet se uključi u struju, zagreje se vrlo brzo, pa gosti na gornjem spratu peku slaninu po ukusu (neko bi rešije, neko sočnije) a na donjem sir topi u onim špahtlama.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše

Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Ređa se: krompir, slanina, sir, a sve zaliva šardoneom iz Šardeonea.
 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime