Šaran – oko 2 kg; mešana zelen – 250 gr; celer – 1 manji kom; crni luk – 2 glavice; so; biber; peršun; lovorov list. Za nadev: crni luk – 3 glavice; jaja – 2 kom; hleb – 2 kriške; prezle; so; biber 

Gefilte Fiš – punjena riba, se najčešće sprema u petak da bi se jela za vreme šabata. Jako je važno da riba bude ukusna kad je hladna, pošto se hrana ne sme zagrevati.

Šaran, težine oko dva kilograma, se pažljivo očisti, odstrane mu se škrge i utroba, bočna i repna peraja, pažljivo odstrani i koža. Kosti glave se kuvaju dok se potpuno ne raskuvaju, u vodi u kojoj je veza zeleni i celer, dve glavice na plotni poprženog crnog luka, od začina so, biber, peršun i lorber.

Meso se odvoji od kostiju i samelje s tri glavice crnog luka i  tri  tvrdo kuvana jajeta. Sve se pomeša s dve kriške u vodu potopljenog, pa zatim oceđenog hleba. Zatim se u tu masu dodaju dve kašike prezli, dve kašičice soli, pola kašičice bibera i drugih začina po želji.  Ovako spremljen nadev se stavi u kožu šarana i ušije. Zatim se u proceđenoj supi kuva na slaboj vatri, otprilike sat vremena. Kad se riba ohladi, servira se u plitkoj posudi i prelije supom. Kad se supa oko ribe stegne spremno je za jelo.
 

 

 

Viljuškom po svetu:

Izrael

Uređuje

Mika Dajmak

Piše

Jelena Janić Marković

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime