Jaja – 5 kom; senf – 2 kašičice; list peršuna – 1 veza; želatin – 2 kesice; so; zelena salata

Jaja se, kao što pesnik kaže, mogu »spremati na milijun raznih načina«. Ovaj je najjednostavniji, a istovremeno dovoljno atraktivan i za oči, i za stomak.
Pet komada jaja se, pre svega, tvrdo obare, ohlade, oljušte, preseku uzduž na pola, pa odvoje belanca od žumanaca. Belanca idu na stranu da čekaju dalje, a žumanca se u kakvoj činiji viljuškom izgnjave, posole, pomešaju s dve kašičice senfa i seckanom vezom lista peršuna. I to se ostavi na stranu da čeka.

Dve kesice (bezbojnog!) želatina se u večoj šolji promešaju s desetak kašika hladne vode, što se odvadilo od pola litre, a ostatak uzavri. Kada je provrilo, skloni se s vatre, malo prohladi, pa umeša onaj želatin.

Još se prohladi, ali ne toliko da počne da se steže, pa polovina gotovog želatina umeša sa žumancima. Ovom smesom pune se jaja, na pladnju što je pokrivem rezancima od zelene salate (dakle, lišće se isecka što tanje, kao salata od slatkog kupusa) ređaju filom nagore, pa sve zalije preostalim želatinom i ostavi na hladnom mestu da se stegne.
 

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.