Kelj – 1 kg; jaja – 6 kom; suvi vrat – 150 gr; puter; vegeta; biber; so; prezle

Dovoljno je preći Lamanš, pa tamo saznati za svakojaka čudesa: običaj da se pije toplo pivo, a i to da će se svaki drugi Ostrvljanin zakleti da puding nije poslastica već – jelo. Evo njihovog dokaza u prilog drugoj tvrdnji.

Kilogram kelja se očisti, iseče na kriške, opere pa obari u slanoj vodi. Ocedi se i isecka na sitne komadiće.

Pripremi se još i šest jaja tako što se žumanca odvoje od belanaca, 150 grama suvog vrata se isecka na sitne kockice pa tek tada krene u pravljenje pudinga.

Kelj, žumanca i suvi vrat, još kašika putera, kašičica vegete, biber i so po ukusu, dobro se promešaju s tri kašike prezli.

Pošto je rerna, kao za tradicionalni sufle zagrejana na maksimum 200 stepeni, pripremi se i vatrostalna okrugla činija: podmaže se puterom, zaspe prezlama, a višak baci.

Tek tada se, blago, sa smesom od kelja, žumanaca i vrata, umešaju prethodno u sneg pretvorena belanca, sve saspe u činiju pa ubaci u rernu i peče tri frtalja sata bez zavirivanja unutra.

Kada je sve gotovo, puding se okrene na tanjir, iznese na sto i posluži (nije nužno) uz toplo pivo.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime