Kelj – 1 kg; jaja – 2 kom; feta sir – 250 gr; brašno; pivo; mleveni beli biber; veza peršunovog lista

Kelj valja očistiti (zeleni spoljini listovi se ostave za nešto drugo), iseći kao lubenicu na kriške, pa na samo nekoliko minuta potopiti u vrijuću slanu vodu.

Onamo se umuti poh na orli način: dva belanceta se pretvore u šne, pa im se ubace žumanca, tri kašike brašna i piva dok sve ne postane gušće nego za palačinke.

Kriške se potapaju u ovu masu, pa pohuju na vrelom zejtinu s jedne i s druge strane. Dok sve ne porumeni.

Pohovani kelj se odloži u veliki tanjir ili još bolje oval, a na istoj masnoći u kojoj se pohovao pripremi sos: kašika brašna se samo malo proprži pa, sve uz mešanje naliva toplom vodom, dok ne postane gusto koliko treba. Skloni se s vatre, pa ubaci četvrt kile feta sira iseckanog na kockice, mlevenog belog bibera po ukusu, soli po potrebi i veza seckanog peršunovog lista. Kuva se još samo nekoliko desetina sekundi, da se sir ne istopi do kraja.

Dok je sve toplo, sosom se preliju kriške pohovanog kelja.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.