Jabuke – 1 kg; jaja – 2 kom; mleko – 500 ml; brašno – 7 kašika; šećer – 1 šolja, ulje, limun

Opet kolač od jabuka, opet nepoznato otkud naziv »auflauf«, što na nemačkom znači gužva, navala, bujavac… Dakle, mi bismo rekli: ovo je gužvara!

Napravi se smesa slična onoj za palačinke: dva cela jajeta se umute s pola litre mleka i sedam kašika šećera. Onamo se izrenda kilogram kiselih jabuka, ako nisu dovoljno kisele (a obično nisu), ucedi se i sok od jednog limuna. Obaška se spremi i šolja šećera.

U tepsiju se sipa zejtin, pa stavi u rernu (zagrejanu na 250 stepeni) da se dobro zagreje. Izvadi se pa saspu one »palačinke« (mora da bude vrelo toliko da zacvrči), pa sve prelije izdendanim jabukama, prethodno malo oceđenih.

Sve se vrati u rernu i peče do pola, ponovo izvadi i odozgo zaspe onim šećerom. Dopeče se koliko treba, obično je dovoljno desetak minuta. Kao i palačinke, gužvaru (auflauf) valja jesti dok je još topla.
 

 

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime