Pola litre toplog mleka; 1,5 litarske tegle belog brašna; 2 jajeta; 2 supene kašike šećera; 1 čajna kašičica soli; 50 gr svežeg kvasca ili kesica suvog

Palačinke, oladi i piroške su najčešće poslatice na ruskom stolu. Pri tom se sve prave ili jedu sa slatkim ili slanim prilozima. Ovaj recept je lično proveren, i nema omaške – rezultat su prave ruske piroške.
 
U posudu naliti mleko, zatim ostale sastojke navedene po redu, i kvasac na kraju. Mesiti testo 20 minuta, dok ne počne da se odvaja od ruku, i ne počne da dobija plikove. Od testa praviti loptice, ostaviti svaku da stoji 5 do 10 minuta, a zatim razviti svaku na debljinu od pola do jednog centimentra. U sredinu staviti fil koji može biti načinjen od džema, dinstanih pečurki sa lukom, pire-krompira, dinstanog kupusa s biberom, dinstanog mlevenog mesa sa lukom. Piroška se preklopi, a krajevi zalepe prstima, tako da svaki ima ovalnu formu.

Pripremljene piroške položiti na podmazan pleh, svaku malo namazati puterom i peći na temperatiri od 200-240 stepeni, 8 do 10 minuta.

 

 

Viljuškom po svetu:

Ruska kuhinja

Uređuje

Mika Dajmak

Piše

Zorana Bojić

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime