Pile – 1 kom (oko kilogram); crni luk – 2 glavice; mešana zelen (šargarepa, peršun, paškanat, celer) – 500 gr; brašno; so; ulje; jaja – 3 kom; kisela pavlaka – 2 dl
 
U posle (Drugi svetski) ratna vremena nastala je izreka da je piletina »najizdašnija« hrana na svetu. Nije ni čudo: vešti su od samo jednog pileta uspevali da prave i zanosnu čorbicu, onda paprikaš, a bogami ostane nešto i za pohovanje.

Dakle, pile valja istranžirati. Na jednu stranu sitnice, krilca, kost od belog mesa koje će kasnije završiti u paprikašu. Bataci su, jelte, za pohovanje. U oko dve litre posoljene vode treba skuvati pileću sitnež i koske ostale od pandlovanja, što se kasnije očiste. Da ni trunka mesa koje se može biti zadržalo, ne propadne.

Dve glavice sitno iseckanog crnog luka proprže se pa zaprže s dve kašike brašna. Kad je brašno porumenelo, lagano i uz mešanje, naliva se vodom u kojoj se kuvalo meso. Ubaci se zelen iseckana na kružiće, dosoli po ukusu, pa kuva sve mešajući, dok korenje ne smekša. Onda se ubaci i meso, pa kuva na laganoj vatri još petnaestak minuta.

U dubljoj činiji se umute tri jajeta s čašom jakog milerama, što se neposredno pre služenja sjedini s malo ohlađenom (ne sme da vri) čorbom.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime