Hobotnica – 1 kg; crni luk – 500 gr; krompir – 500 gr; suncokretovo i maslinovo ulje

Nisu retki, čak i među primorcima, oni što smatraju da je hobotnica jeftina zato što ima žilavo meso, što se dugo i ne baš lako pravi, pa shodno tome nije zalogaj za prave, a kuvanju nevične,  gurmane.

Evo demantija:
Dno crepulje se namaže mešavinom običnog i maslinovog ulja (pola, pola), pa poređaju kraci od hobotnice. Kol’ko stanu, da im bude tesno. Između se ubace i tri manje glavice crnog luka, isečene na četvrtine. Crepulja se poklopi sačom, sve prekrije žarom pa sledećih sat i po zaboravi na krake što tek treba da postanu pekarski.

Važna napomena: ne soli se, jer meso ima u sebi više nego dovoljno soli, ne naliva se vodom jer takođe ima više nego dovoljno vode.

Nekoliko krompira, kao i onaj crni luk iseku se na četvrtine, pa kad je prošao sat i po, komadi se ušuškaju među krake i sve peče dok krompir ne smekša.

Tek tada, ako je potrebno, a biće potrebno samo ako se preteralo s krompirom, dosoli se.

(Važna napomena: ko nema crepulju i sač, žar ispod, sve ovo napravi u rerni, u običnom đuveču koji samo poklopi ili zadihtuje aluminijumskom folijom, pa na 220 stepeni ostavi da krčka.)

Prilikom degustacije shvata se prava prilika onog demantija: meso ove morske životinje postaje meko, sočno, a ukusom takvo da će pravi gurmani rađe pojesti ovo nego čuvenog ”lepi život” jastoga.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime