Ovaj je recept vrlo zahtjevan, ali vrijedi uložiti trud i vrijeme. Ja ga koristim kada sam na odmoru, a to znači kada imam vremena.

Uvečer narežite domaće pile na deset do dvanaest komada. Uzmite šaku krupne soli, grančicu ružmarina i nekoliko češnja češnjaka i stavite na kuhinjsku dasku pa sve skupa isjeckajte. Kada ste sastojke dovoljno usitnili, pospite ih po pilećim komdima sa svih strana. Tomu se može dodati i koja kap limuna. Pokrijte salvetom posudu i ostavite piletinu u posudi za sutra da upije mirise. Naime, meso mora odležati najmanje dvanaest sati, a bolje je još i više.

Sutradan, odležanu piletinu popirjajte na vrlom ulju par minuta i stavite u pećnicu jedan sat na 220-230 oC. Nakon desetak minuta pečenja u pećnici dodajte krumpir rezan na ploške kao za gulaš. Pred kraj pečenja, desetak minuta prije samoga kraja, dodajte kapulu rezanu na četiri dijela i jednu do dvije rajčice takođeg tako rezane, a ako nemate svježu rajčicu, onda može poslužiti malo umaka od rajčice na par mjesta između komada mesa i krumpira. Nakon desetak minuta poslužite jelo uz salatu po volji. Jelo se poslužuje isključivo toplo, posebice zbog krumpira.

Ovakav je trud za svečane prilike za koje ide i koje prati, odnosno, kojima nazdravlja dobro vino.

Pile se također lijepo peče s krumpirima tako da se krumpiri izrežu na ploške, a pile na komade. Sve zajedno posolite, dodajte rajčicu, malo podlijte uljem i ne zaboravite dodati ružmarin, peršin i malo češnjaka.

Sve to lijepo izmiješajte, prekrijte alufolijom, ako nemate posudu za pečenje s poklopcem, a ako imate posudu s poklopcem, zaklopite i stavite u vruću pećnicu jedan sat.

 

 

 

Viljuškom po ex-YU:

Zapadna Hercegovina

Piše:
fra Franjo Mabić

Uređuje

Mika Dajmak

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime