Pasulj – 120 gr; brašno pšenično tip 800 – 9 gr; luk crni sveži – 20 gr; luk beli sveži – 1 gr; mrkva sveža – 10 gr; koncentrisani sok od paradajza – 3 gr; meso goveđe sirovo (svi delovi) – 100 gr; ulje – 20 gr; paprika u prahu – 0,3 gr; biber crni – 0,1 gr; peršunov list – 1 gr; lovorov list 0,01 gr; so po ukusu. Napomena: ovaj normativ obezbeđuje 6 dl gotovog jela.

U vojsci je vazda (a tako je i danas?) bivala jagma za pasuljem. Tolika čak da je gladnom vojniku sledovalo čak šest deci (plus repete) »gotovog jela«. Nažalost, repeta je bivalo samo za one najbrže. Zato nam je valjda i vojska bila dobro pothranjena. (Što reče jedan iz moje čete »Ala je ovde dobro, četiri puta dnevno ti daju da jedeš!«) Tužno, kao što je tužna bila i sudbina te vojske.

A kako se sprema, prepisujemo iz »Recepture za pripremanje jela u JNA«, Vojnoizdavački zavod SSNO, Beograd, 1983:

»Pasulj kuvati 3 časa. Ocediti, naliti vodom i kuvati 15 min u posudi M-61. Na masnoći pržiti luk, mrkvu i meso. Pasulj ocediti, dodati pržene artikle i naliti vodom. Kuvati 3 časa. Ne mešati da ne bi došlo do lomljenja zrna. Masnoću zagrejati i dodati brašno i beli luk. Zapržiti. Pasulj sa zaprškom kuvati 30 min. Isključiti izvor toplote. Deliti kutlačom od 6 dl vodeći računa da u svakoj porciju bude i sledujuća količina mesa.«

Iz ličnog iskustva znam da se spremao i pasulj sa suvim  mesom. Naročito za svečanosti kojima su prisustvovali i borci i penzioneri iz okoline. Tada se pasulj kuvao posebno, meso posebno, a u tanjirima se, kao kruna nad pasuljem, nalazilo i više od 100 grama špic-rebara, a služilo se uz salatu od slatkog kupusa koju su najveštiji među intendantima sekli tanko kao da je duvan.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime