Ako želite da napravite sjajnu, najbolju pizzu pročitajte šta o tome kaže slavni Simone Falc iz poznatog restorana Rossopomodoro.

On kaže da je glavni satojak za testo pizze obična voda. Pošto se pica kod kuće duže peče nego u restoranu, testo za picu treba da sadrži oko 50 posto vode.

Jako je važno testo razvući što bolje i što ravnomernije, a Falco kaže da će na kvalitet uticati i pleh na kome se pica peče. Trebao bi da bude bez krajeva pa klasičan pleh za pečenje nije poželjan. Ako nemate prigodan pleh okrenite onaj koji imate naopako, onda ga zagrevajte u rerni oko sat vremena i pre pice na njega stavite papir za pečenje.

Rernu i pleh pre ubacivanja pice morate da zagrejete do maksimuma.

Tačni sastojci za testo

650 g brašna
350 ml hladne vode
18 g soli
5 g kvasca

Priprema

U vodu se stavi so kojoj treba minut da se rastopi. Zatim se dodaje kvasac. Kada se rastopi umeša se sa 4/5 brašna. Mesite oko tri minuta pa dodajte preostalo brašno i mesite još 15 minuta. Prekrijte testo i pustite da odstoji oko pola sata. Falco od ovog testa napravi četiri jednaka dela pa ga pušta da odstoji još osam sati prekriveno vlažnom krpom ili umotano u plastičnu foliju. Tako ćete imati testo za četiri tanke pice.

Što se tiče nadeva budite kreativni.

Evo jednog od nadeva koje voli Falc, i to za čuvenu margaritu.

400 grama umaka od paradajza ili oguljenog paradajza
1 loptica mocarele
so, maslinovo ulje i par listića bosiljka.

Rernu zagrejte na maksimalnih 280 stepeni C. Razvucite testo. Paradajz usitnite ako nemate umak. Mocarelu narežite na ploške. Složite nadev i po želji stavite malo soli, maslinovog ulja i bosiljak. Picu pecite samo tri minuta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime