Premalo soli

Bez soli testo će biti bezukusno i bljutavo. S obzirom da je testo doslovce osnova za dobru picu, jako je važno dobro ga začiniti. Većina je jako štedljiva po pitanju soljenja testa, nadajući se da će sastojci dati ukus pici, ali upravo je to osnovna greška, kažu stručnjaci za hranu Doum Peri i Kler Šafiz iz časopisa Bon Appétit. Naime najbolja pica ima hrskavu i slanu koru. Osim toga, u kupljenom testu za picu najčešće nedostaje soli pa je najbolje prvo isprobati kakvo je i nakon toga po potrebi još malo posoliti. Ali, treba voditi računa i o sastojcima koje stavljate na picu; naravno, manje treba soliti ukoliko pečete picu s inćunima, maslinama ili parmezanom.

Koristite oklagiju

Niko od vas ni ne očekuje da ćete se transformirati u pica majstora koji bez puno muke vrti testo u vazduhu. Samo najbolji od najboljih mogu vrteti testo visoko iznad glave, a bez obzira koliko ste vešti u tome, izbegavajte oklagiju. Naime prilikom valjanja testa nastaju mehurići vazduha pa ono na kraju bude gusto i teško. A testo za picu trebalo bi da bude upravo suprotno – tanko i lagano. Stoga ga je najbolje razvlačiti rukama, lagano i nežno, sve dok ne dobijete željeni oblik. Osim toga, ko kaže da vaša pica mora biti okrugla – oblikujte je kako god želite, ovalno ili čak četvrtasto. Ukoliko je testo nemoguće oblikovati, uzrok tome može biti to da ste ga previše izradili ili je prehladno. U tom slučaju ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta te ga nakon toga ponovno oblikujte.

Sos za picu

Ako ste već odlučili da napravite sami svoje testo, prava je šteta koristiti kupovni sos. Osim toga, sos za picu se napravi za svega nekoliko minuta dok je onaj kupovni poprilično sladak. Izbegavajte da pečete svež paradajz. Za sos je najbolje lagano prokuvati konzervu naseckanog paradajza s bosiljkom, biberom, belim lukom i soli. Ali, možete napraviti i sveži sos– u blender stavite paradajz, beli luk, bosiljak i inćune, izmiksajte i prelijte preko testa. Osim toga, nemojte štedeti na siru jer je upravo on jedan od ključnih sastojaka na pici. Naime ceo smisao pravljenja pice kod kuće je taj da možete uživati u sjajnom ukusu kvalitetnih sastojaka.

Više ne mora značiti i bolje

Nemojte preterivati sa sastojcima, u ovom slučaju više ne znači nužno i bolje. Prema rečima stručnjaka, na picu ne treba stavljati više od sedam sastojaka. Jednostavne pice uvek su najbolje, a ukoliko natrpate sastojke, moraćete da napravite i jako debelo testo koje će sve to moći da drži na okupu. Osim toga, pripazite da se sastojci slažu jer ako pomešajte crne i zelene masline, mocarelu, parmezan, pečurke i brokoli, sigurno nećete dobiti finu picu.

Trik prilikom pečenja pice

Vrlo često zaboravljamo na onaj trik s testom – da se prvo kratko peče, zatim dodaju sastojci i nakon toga ponovno peče. Naime upravo tako će vam kora na pici ostati hrskava, posebno ako pečete picu s vlažnim sastojcima, poput mocarele. U tom slučaju zamesite testo, kratko ga stavite u rernu, izvadite, stavite umak i sastojke i ponovo vratite u rernu.

Temperatura prilikom pečenja

Picu nikada nemojte pokušavati da ispečete polako i na niskoj temperaturi. Time ćete dobiti mekanu i gnjecavu koru i nedovoljno pečene sastojke. Stoga ne pokušavajte ispeći picu na 170 stepeni, već pojačajte na 250 stepeni i pecite sve dok kora ne potamni i ne postane hrskava, a sir se potpuno ne rastopi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime