Fileti oslića – 1 kg; krompir – 1 kg; maslinovo ulje – 1 šoljica; beli luk – 1 glavica; peršunov list – 1 vezica; mleveni beli biber; so

Za ovo jelo najjednostavnije je imati filete od oslića, koji se samo prstima iscepkaju na komade kol’ko za zalogaj. Još kilo krompira se oljušti i iseče na kolutove.

U velikoj šerpi, na dosta maslinovog ulja, samo malo se proprži pola glavice belog luka, pa na to naređa polovina onog krompira. Dobro se posoli i pobiberi tucanim belim biberom. Stavi se i sva riba, pa onda opet završi drugom polovinom krompira. Opet se posoli i pobiberi. Nalije se vodom da ogrezne, pa krčka na tihoj vatri, bez mešanja, dok se krompir ne skuva.

Na samom kraju odozgo se sve zapraši sitno seckanom drugom polovinom one glavice belog luka i celom vezom peršunovog lista.

Krčka se još malo, a jede kašikom jer je sve puno safta u koji alapljivi na kraju umaču hleb.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.