Jabuke – 1 kg; šećer – 400 gr; jaja – 4 kom; brašno – 50 gr; prašak za pecivo; slatka pavlaka – 500 ml  

Kao i u slućaju jabuka u karameli, treba pre svega pripremiti voće. Jabuke, dakle, prvo valja oljuštiti, pa onom spravicom kojom se i paprikama vade peteljke (ili tankim nožem ko je vešt) izvaditi sredinu tako da plodovi ostanu celi. Ali, dalje je sve različito.

U dubljoj šerpi, u kojoj mogu da se peku i torte, jabuke se poređaju jedna do druge, pa zaspu s trista grama šećera i naliju rakijskom čašicom vode. U rerni zagrejanoj na standardnih 225 stepeni sve se ovo peče dok ne počne da se karameliše.

Za to vreme pripremi se patišpanj: četiri jajeta (umućena na način prvo belanca, pa onda žumanca), pedeset grama (četiri kašike) šećera, isto toliko brašna i malo (četvrt kesice) praška za pecivo se dobro promešaju, pa time zaliju one već karamelisane jabuke. Sve se peče još petnaestak minuta, dok ne dobije lepu žutu boju.

Sada još samo ovaj kolač (tortu, uostalom tako se kasnije i seče) valja ohladiti, na velikom tzanjiru okrenuti naopačke, pa preliti s pola litre umućene slatke pavlake što se zasladi po želji. Ko ne izvoljeva, a voli da čita gastronomske romane, »Može i bez kavijara«, pardon pavlake.

 

 

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime