Špageti – 500 gr; puter; parmezan

U mnogim hotelima u Italiji, kada nema supe ili čorbe za početak obroka, on započinje špagetima. Najjednostavnijim. Dakle, samo s puterom, a zaprašeno parmezanom po želji gostiju.
Što se recepta tiče to bi bilo sve. Nikakva mudrost, dakle, ali, iako mnogima ne izgleda tako, mudrost jeste skuvati špagete kako treba.

Evo deset zlatnih pravila kako to preporučuju kraljevi.

I: ne samo što je nužno upotrebiti dubok i veliki lonac, već vode ne sme biti više od tri četvrtine njegove visine.

II: 10:100:1000 što znači da na deset grama soli ide sto grama špageta i hiljadu (jedan litar) grama vode.

III: kada voda zavri, vatra se smanji, tek onda doda so pa vodi računa da se ona rastopi.

IV: špageti se dodaju, vatra pojača tako da brzo opet počne da vri. Špageti se ne mešaju kašikom već isključivo viljuškom.

V: kuva se u nepoklopljenom loncu.

VI: da bi bilo skuvano na italijanski način, treba se pridržavati uputstva na kutiji. Najbolje je probati pre nego što se ocedi da bi se eventualno dokuvalo.

VII: pasta se ocedi, ali se uvek sačuva malo vode od kuvanja. Valjaće kod pripreme pasta u tiganju, ili za razvodnjavanje preterano gustih sosova.

VIII: dobro je zagrejati posudu u kojoj će se služiti špageti.

IX: pasta se i dalje kuva iako smo je ocedili. Zato je treba brzo začiniti i poslužiti.

X: ako se pripremaju hladni špageti, kuvaju se po svemu na opisan način, ali samo dve trećine preporučenog vremena. U tom slučaju špageti se ocede i rasporede po tanjiru ili činiji, začine s nekoliko kapi maslinovog ulja i puste da se ohlade. Kada se ohlade (na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru) prelivaju se sosom. Ako se služi kasnije, špageti se poklope plastičnom folijom, čuvaju u frižideru, a sosom prelivaju tek pola sata pre služenja.
 

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: “Sočni kuvar Dva debela novinara”, “Šaputanja iz rerne debelih novinara”…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime