Lignje – 1 kg; krompir – 1 kg; maslinovo ulje – 1 šoljica; vegeta – 1 kašičica; mleveni beli biber – 1 šoljica; peršunov list – 1 vezica; aleva paprika – ½ kašičice

Lignja je zverka čudnovata. Od nje se pravi salata, prži se, peče, dobra je i kuvana u brodetu, a evo može i u – musaku.

Pre svega treba imati oko kilo liganja i dobrog maslinovog ulja. Kol’ko za šoljicu. S ovim zejtinom se, prvo, umuti kašičica vegete ili nekog drugog začina od povrća, malo mlevenog bibera i veza seckanog lista od peršuna. Ta marinada mora da odstoji sat do sat i po.

Za to vreme, ako nisu pazarene već priređene, očiste se lignje pa iseku na kolutove. Kol’ko liganja, tol’ko i krompira se takođe očisti pa iseče na ploške.

U vatrostalnoj čini se ređa: krompir, lignja, što se zalije marinadom od maslinovog ulja, pa krompir a odozgo još malo zejtina. Samo se još zapraši slatkom alevom paprikom da dobije boju.

Činija se poklopi, pa u rerni peče na regularnih 225 stepeni. Oko pola sata, dok krompir ne omekša jer lignje su već davno smekšale. Na kraju se sud otklopi pa još malo zapeče, kol’ko da krompir postane reš.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime