Očišćeni plodovi mora – 500 gr; zelena salata – 1 komad; majonez – 1 čaša; paradajz – 2 komada; krastavac – 1 komad; limun; beli mleveni biber; zeleni tabasko; maslinke

Danas je, čak i duboko na kontinentu, lako nabaviti smrznute, mešane plodove mora – dakle kompletan materijal za morski koktel. 

Elem, plodovi se u MT obare u slanoj vodi, na najjačoj temperaturi (850 W), poklopljeno samo pet minuta. Ohlade se. Na sitne rezance iseku se i listovi zelene salate, pa se zajedno s mesom, kao kakva musaka, slože u koktel-čaše i ostave da sačekaju gaspaćo-sos.

Dva zrela paradajza osrednje veličine i jedan omanji krastavac treba oprati, pa neoljuštene strpati u sokovnik, izmiksirati i procediti, da se dobije bistri sok. Čaša majoneza, sve mešajući sjedini se s onim sokom, zatim začini sokom od pola limuna, pola kašičice sitno mlevenog belog bibera i jednom kašičicom zelenog tabasko sosa.

To je gaspaćo-sos kojim se prelivaju plodovi mora i listovi zelene salate, a odozgo sve još samo ukrasi zelenim maslinkama.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje u mikrotalasima

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.