U naslovu smo uporabili riječ "miješani". To znači da je prilog sastavljen od morskih i "kopnenih" sastojaka, a vrlo se često koristi tamo gdje se u zadnje vrijeme poslužuje više talijanska tjestenina.

Za ovaj prilog ili začin, ili čak umak, treba vam kilogram rajčica ili pola kilograma soka od rajčica, oko tristo grama svježe tune (tunja), oko osamdeset grama suhih gljiva, nekoliko slanih srdela bez koščica, celer, peršin, češnjak, ulje, sol, papar i po volji jaki (ljuti) feferoni. U ovaj recept takođeg mogu ući i masline, ali samo crne i, naravno, bez koštica, koje prethodno očistite.

Girice se stavljaju rezane u mlaku vodu da se opuste, zagrije se ulje i stavi češnjak koji će se kasnije vaditi kao i feferon, pa zatim dodajete srdelice koju minutu, potom se nadodaju rajčica i gljive. Ako ste se odlučili stavljati crne masline rezane na ploške, sada je vrijeme da ih stavite. To se sve kuha otprilike pola sata pa se onda dodaje tuna. Poslije toga ćete po volji dodati soli, papra i na kraju uvijek kao osvježenje, zadnjih par minuta, dodajte ponovo sitno rezanog celera.

Ovaj začin ili umak, kao i druge umake, bilo od same rajčice ili pak ragu, možete uvijek dobro ohladiti, te razdijeliti na manje mjere i lijepo zamrznuti u zamrzivaču tako da imate uvijek pri ruci gotov umak.

Preporučuje se da nikada ne stoji u zamrzivaču više od dva mjeseca.
 

 

 

 

Viljuškom po ex-YU:

Zapadna Hercegovina

Piše:
fra Franjo Mabić

Uređuje

Mika Dajmak

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime