Skuše – 1 kg; crni luk – 500 gr; so; brašno; ulje, vinsko sirće; lorber; biber; ruzmarin
  
Mnogima, jaka plava riba, kakva je skuša, ne prija, pa je zato izbegavaju iako je na pijacama ima tokom cele godine i spada u najjeftinije darove mora. Evo jednog načina kako da se jak ukus "ubije", a opet sve ostane lepo i sočno, čak lepše i sočnije nego da se riba prosto isprži.

Za ovo jelo pogodne su male skuše. Što manje, to bolje. Najbolje, kad ih u kilogramu ima sedam-osam komada. Onda se očiste, posole, pa uvaljaju u brašno i isprže. To je prvi korak.

Drugi je, pripremanje marinade: tri-četiri glavice crnog luka se iseku na rebarca, pa u zejtinu, gde su se ribe prethodno pržile (ali oceđenog od ostataka brašna), na laganoj vatri prodinstaju. Dok ne zacakle, a nikako da porumene. Ovo se odloži na stranu.

Pola litra vode se umeša s vinskom čašom vinskog sirćeta, ali se pazi da ne bude ni prekiselo, ni previše blago. Onako da može da se pije. Doda se još listić-dva lorbera, kašičica zelenog (ko nema –  crnog) bibera u zrnu, malo soli i majčine dušice, ili ruzmarina. Kad marinada provri, prokuva se desetak minuta, pa ostavi na stranu.

Tek sada sledi slaganje. Na dno pogodne posude razlije se polovina onog luka, pa preko nje poređaju ribice. Kao sardine u konzervi. Opet se pokriju lukom, opet naređaju preostale ribice.

Dok je sve još toplo, zalije se onom marinadom, pa ostavi da se ohladi samo od sebe. Čuva se u frižideru, a jede danima posle spremanja. Što duže stoji, to ribice postaju sve sočnije, a kosti im se u kiselini tope, pa je sedmog dana od sveg mesa najukusnija glava, sve sa kostima.

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime