Mame naučnice protiv klimatskih promena. To je nestranačka grupa koju predvodi šest naučnica koje se bave klimatskim promenama. Ovaj važan posao obavljaju u slobodno vreme, dobrovoljno. Ideja je da mame brinu o svojoj deci i da žele da im ostave bolju budućnost ali i da ih nauče kako da čuvaju prirodno bogatsto.

One imaju svoju website https://sciencemoms.com/ a aktivne su i na društvenim mrežama. One žele da zainteresuju zabrinute mame i putem oglašavanja na nacionalnim televizijama.

Dr Emiy Fischer sa olorado State University sa svoje dve ćerke pojavljuje se u filmiću “Za naše ćerke”. U filmu ćerke voze bicikle, kampuju, skijaju a nasuprot tome su fotografije prirodnih katastrofa, požara, poplava.

“Od trenutka kada imate dete želite da učinite sve što je u našoj moći da ih zaštitite,” rekla je ova naučnica a prenosi mashable.com.

Njihov website poziva majke da pošalju pismo svom lokalnom političaru sa pitanjem: “Majke žele da znaju koji je vaš plan za rešavanje klimatskih promena i obezbeđivanja sigurne i stabilne budućnosti za našu decu?”

Nude i preporuke i knjige za decu i majke kako bi se što bolje obavestili o dešavanjima oko nas i ugrožavanju prirodnih resursa.

Dr Fischer ističe “da je potrebna politika koja će smanjiti zagađenje ugljen dioksidom i ostalim zagađivačima. To nije nešto što je na individualnom nivou, već se mora rešavati na političkom planu.”

Klimatske promene su stvarne i događaju se sada, poručuju mame naučnice. Postoje rešenja samo je potreban angažman političkih struktura i razumevanje svih kako bi deca imala sigurniji budućnost.

U našem slučaju, mame bi mogle da pitaju političare kako planiraju da reše problem ogromnog zagađenja vazduha u Srbiji recimo.