Pasulj – 500 gr; luk – 1 kg; ulje – 500 ml; lorber; so; biber; beli luk; suve ljute papričice – 2 kom; slatke paprike – 4 kom; aleva paprika

Svaka domaćica, a i domaćin bogami, ima svoj recept za pripremanje zapečenog pasulja. Ovako, kažu, to rade oni što imaju licencu na gravče.

Pola kile pasulja tetovca se uveče očisti, pa ostavi u vodi da prenoći. Sutradan se voda prospe, nalije sveža, pusti da provri pa i ta voda baci. Tada se nalije mlaka sveža voda sa dva lista lorbera i još dve suve ljute papričice. Tako se pasulj skuva do pola.

Na dosta zejtina se proprži čak kilo luka iseckanog na rebarca.

U zemljanoj posudi, tavčetu, kao da je reč o kakvoj musaki prave se slojevi. Prvo malo pasulja, kol’ko da pokrije dno, što se zapraši sa čenom sitno seckanog belog luka, solju i mlevenim biberom, a onda isto tako malo onog prženog crnog luka. I tako do kraja. Svaki red se pospe belim lukom, biberom i solju, ali se pazi da pasulj bude na vrhu.

Vrh, međutim, nije tek tako prazan. Ušuškaju se još one ljute paprike, još četiri suve slatke, pa ukrasi crnim lukom isečenim na kolutove.

Sve se još zalije vodom u kojoj je kuvan pasulj, pa peče na tihoj vatri (200 stepeni najviše) dok voda ne ispari, a pasulj ne omekša.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime