Šareni pasulj – 1 kg; crni luk – 500 gr; beli luk – 1 glavica; lorber; biber; so; ulje; sveža govedina – 1 kg; domaća šunka – 500 gr; mesnata slanina – 500 gr; belo vino – 2 dl; aleva paprika; brašno

Tradicionalni diplomatski lov u Karađorđevu nije bila samo prilika da se dobro puca. Još više da se dobro pojede, naravno i popije: ujutru kuvana rakija, kasnije hladna rakija ili viski po izboru. Za razliku od drugih prilika, ovde je bilo dozvoljeno i prstima da se jede, a sve se odigravalo u lovištu, uz vatru.

Kao i obično, pasulj se uveče potopi, onda ujutru prokuva, pa ta voda baci. Onamo se založi vatra, pa u kotliću od bar sedam do deset litara izdinsta luk, kako beli, tako i crni. Kad je to porumenelo, dolije se voda, doda lorber i biber, onda još i meso isečeno na sitne komade, šunka isto tako, a slanina na krupnije šnite. Koliko je lovaca, toliko treba da bude i komada slanine. Na samom kraju napravi se blaga crvena zaprška, pa doda čaša belog vina i još malo prokuva.

Služi se u dubokim činijama, sa salatom od kiselog kupusa, kad mu je vreme; paradajzom, kad je njemu vreme; slatkim kupusom i u vreme i u nevreme.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.