Jaja – 15 kom; šećer – 400 gr; brašno – 250 gr; mleko – 1 dl; puter – 150 gr; suvo grožđe; rum; slatko od lubenica; slatko od pomorandžinih kora; sladoled od vanile – 500 gr
 
Kore za tortu prave se identično kao i za doboš: od deset jaja s 200 grama šećera umute se belanca. Onamo, na pari, s 50 grama šećera umute se ostala žumanca što se pomešaju sa belancima. Na samom kraju smesi se pridruži još četvrt kile brašna.

Masa se podeli na šest jednakih delova, pa svaka kora peče za sebe, na prevrnutom plehu što je prethodno nauljen i poprskan brašnom, desetak minuta na 250 stepeni.

Sada fil: pet žumanaca se umuti sa 150 grama šećera i pola šolje mleka, pa na laganoj vatri (najbolje na pari) sve uz mešanje kuva dok se ne skuva (a to je kad se varjačom da napraviti brazda kroz koju će se videti dno šerpe). Ohladi se pa penasto umeša sa još 150 grama putera.

Šaka suvog grožđa potopi se u rum, pa ostavi oko pola sata da se bobice napiju. Onda se iscede od viška ruma. U drugoj činijici pripremi se seckano slatko od lubenice, u trećoj takođe iseckano slatko od pomorandžinih kora.

Pripremi se i pakovanje (porodično) sladoleda od vanile.

Prva kora se nakapa sokom od pomorandže, pa tanko premaže žutim filom. Po njemu se rasprostru grožđice, seckane lubenice i pomorandže. Sve se obilno premaže sladoledom.

Tako dok se ne utroše sve kore i sav fil, ali uz pažnju da ostane sladoleda da se na kraju cela torta obloži, da postane lepo žute boje.

Čuva se u zamrzivaču, naravno.
 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime