Sladoled vanila – 500 gr; jaja – 7 kom; šećer –  4 kašike, brašno – 4 kašike; prašak za pecivo – ¼ kesice; šećer u prahu – 125 gr; lešnik – 75 gr; puter – 125 gr; čokolada – 75 gr; šlag –  250 gr

Svakoj beogradskoj domaćici jasno je kako se pravi patišpanj od »četiri«:

Dakle, četiri jajeta (prvo umućena belanca, potom žumanca), četiri kašike šećera, četiri kašike brašna i malo (četvrt kesice) praška za pecivo se razliju na veliki pleh (da sve bude tanko) pa peče na 200 stepeni petnaestak minuta, dok ne dobije lepu žutu boju.

 

Onamo, u dubljoj činiji, pripremi se fil: tri žumanaca se umuti sa 125 grama šećera u prahu, 75 grama ispečenih i istucanih (ne mlevenih!) lešnika, 125 grama putera i 75 grama istopljene čokolade. Tri belanaca se regularno umuti u šne, pa i taj pridruži filu.

Pripremni se i pakovanje sladoleda od vanile – 500 grama.

U činiji, dovoljno velikoj da primi znatno više od celokupnog fila, a oblika polulopte, razastre se patišpanj. Da i on dobije oblik polulopte. U tako pripremljen kalup uspe se sladoled, preko njega fil, pa krajevima testa koji vire sve dobro zatvori i smesti u zamrzivač, da se stegne i formira.

Torta, oblika bombe (polulopte), izvadi se na veliki tanjir i prelije šlagom. 
 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime