Grah se uvijek namoči nekoliko sati ili večer prije u hladnu vodu i obavezno se dodaje mala žlica sode bikarbone. Soda bikarbona pomaže omekšati grah. To će vam više vrijedeti ako spremate grah kao prilog ili gulaš, odnosno ako se grah priprema na gusto. Tada nikakva priprema graha ne zahtijeva više od četrdesetak minuta.

U tom slučaju nagnječite jedan češnjak i stavite ga u vrelo ulje koje ste ulili u posudu u kojoj ćete spremati grah. Ulje može biti miješano ili se običnom suncokretovom ulju nadoda kocke-dvije maslaca. Kada češnjak porumeni, odstranite ga i stavljajte sitno rezanu kapulu i mrkvu. Ne zaboravite po volji dodati rajčice ili umaka od rajčice. Kada ste povrće dobro propirjali, dodajte začine (papra i soli), uijte dobru čašu bijeloga vina. Kada to lijepo prokuha, dodajte grah i pustite da sve to lijepo kuha.

Gustoću i količinu određuju želje odnosno prilike: hoće li vam grah biti kao zasebno prvo jelo ili kao prilog.

U svakom slučaju uz grah se služi i piće. To je najčešće crno vino. Ne idu preteška vina, ali su tu plavci. Naša Dalmacija bogata je ovom vrstom, ali i hercegovački podrumi gdje se ne odvaja bijelo i crno vino. Takvi imaju odlične plavce.
 

 

 

 

Viljuškom po ex-YU:

Zapadna Hercegovina

Piše:
fra Franjo Mabić

Uređuje

Mika Dajmak

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]