Ovo tradicionalno aškenasko jelo, odnosno supa sa kreplah, obično se jede uoči praznika Jom kipur koji se obeležava strogim postom od 24 sata. Ovo jelo je pogodno jer je veoma hranljivo i može  dugo da održi čoveka sitim.

Za testo: 2 šolje brašna, pola kašike soli, 3 kašike ulja, 2 žumanca, pola šolje vode, jedna i po kašičica praška za pecivo. Za fil: 1 glavica iseckanog luka, 2 kašike ulja, 1 šolja iseckanog kuvanog mesa, 1 kašika soli, četvrt kašike bibera, 1 jaje, 1 kašika maces brašna (umesto brašna mogu se upotrebiti prezle)

Napraviti testo od datih sastojaka i razvaljati ga na dasci posutoj brašnom. Testo iseći na manje kocke ili krugove. Za fil ispržiti luk na ulju, dodati  iseckano meso i pržiti pet minuta – da postane braon. Ukloniti sa vatre i ohladiti. Dodati so, biber, jaje, maces brašno i dobro izmešati. Napuniti sredinu kockica testa i  presaviti formirajuću trouglove ili lopte ili zalepiti testo po obodu. Staviti veći lonac vode da se kuva, malo je posoliti. Kada voda provri staviti kreplah da se kuvaju. Kuvati ih oko 20 minuta dok ne isplivaju na površinu vode. Kada su gotove stavljati ih u supu. Mogu se servirati i kao posebno jelo;  u tom slučaju, umesto da se kuvaju mogu da se prže na ulju dok ne postanu braon i sa jedne i sa druge strane.
 

 

Viljuškom po ex-YU:

Crna Gora

Piše Milica Mihailović

Uređuje

Mika Dajmak

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime