Kupus ribanac – 1,5 kg; svinjska mast; crni luk – 1 glavica; crni biber; zeleni biber; kleka; lovor; belo vino – 7 dl; dimljena slanina – 500 gr; krmenadle – 1 kg; kranjska kobasica – 500 gr; kolenica – 1 kom; teleće viršle – 250 gr; praška šunka – 100 gr; bareni krompir
 
I površni poznavalag geografije shvatiće da recept potiče iz Alzasa: blizu je Nemačka granica pa otuda i velike sličnosti sa načinom kako severoistočni susedi pripremaju kiseli kupus. Naravno ima i razlike, jer ovo je kiseli kupus u belom vinu.

Mera je za deset osoba, pa se bez prijatelja ne vredi upuštati u ovu avanturu.

Pre svega kilo i po ribanca se opere u hladnoj vodi, potopi u ključalu vodu na pet minuta pa procedi a voda opet baci.

Na svinjskoj masti se proprži glavica luka, pa doda kupus, a od začina mleveni crni i zeleni biber u zrnu, kašičica kleke i nekoliko listova lorbera. Pripremi se i buteljka vina za nalivanje.

Što se mesa tiče, valja imati komad dimljene slanine, kobasicu koja najviše podseća na kranjsku, krmenadle, par telećih viršli, dimljenu kolenice ili još bolje butkicu i stotinak grama praške šunke.

Slanina i kolenica se prokuvaju da im se izvuče so, voda baci, pa onda svo meso (izuzev kobasice, viršli i šunke) ušuška u sredinu kupusa.

Kuva se na tihoj vatri oko tri sata uz nalivanje vinom. Tada se ubaci kobasica, pa kad je ona mekana dodaju i viršle i praška šunka. Onda je sve završeno za petnaestak minuta.

Svako od gostiju valjalo bi da dobije i po komad svakog od mesa.

Servira se sa dižonskim senfom i barenim krompirom, a jede uz pivo ili alzaski rizling. Hladan.
 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše

Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime