Kelj – 1 glavica; krompir – 4 kom; ulje; biber; so; brašno; beli luk
 
Veština kuvanja, ne retko, sastoji se samo u veštini čuvanja mirisa koje nam je priroda već dala. Tek posle toga sledi njihovo kombinovanje.

Kelj u sosu prilika je da se isprobaju obe veštine.

Prva vrlo lako uz pomoć savremenog posuđa, sa debelim dnom i poklopcima što lepo dihtuju kakvi su AMC, ”Cepter” ili ”Metalac”. Jer, u ovom posuđu povrće može da se kuva bez dodavanja i kapi vode. Ova priča je važna zbog recepta što sledi.

Dakle, kelj u sosu od belog luka.

Osrednju glavicu kelja valja očistiti od spoljnih listova pa preseći na četiri do šest kriški. Da ostanu povezane korenom. Četiri osrednja krompira takođe se očiste, operu, pa učetvore. Sve se ovo stavi u dubok hladan (vrlo važno) sud, malo naulji, posoli i pobiberi po ukusu, poklopi, pa kuva na laganoj vatri, u sopstvenom soku oko jedan sat, bez zavirivanja pod poklopac.

Za to vreme pripremi se sos od belog luka: na malo zejtina prodinsta se sitno seckana glavica belog luka, na njoj proprže da ne zagore dve kašike brašna, pa sve, kap po kap, uz neprestano mešanje, naliva vrućom vodom. Dok se ne dobije gustina kako domaćin voli.

U dubljoj činiji ovim sosom prelije se skuvani kelj sa krompirima. Valja kao prilog uz kuvanu govedinu, a vegetarijancima je ukusno i takvo kakvo je.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime