Kako skuvati pirinač? Volite pirinač i beli, integralni, crveni, crni, zeleni i u svim oblicima. Ali vam treba pomoć da skuvate pirinač baš po meri svih ukućana. Ili vam je tvrd, nedovoljno skuvan ili prekuvan ili slepljen i gnjecav. Tome je sada kraj. Uz ova uputstva proverena kroz dugogodišnju praksu vašim mukama je kraj.

Kako skuvati pirinač

Najlakše je da kupite instant, odnosno već do pola kuvan pirinač koji treba samo dokuvati do kraja. Uputstvo je na pakovanju, sledite ga i bićete zadovoljni.

Pre nego što počnete pripremu pirinča potopite ga u vodu neka odstoji preko noći a onda ispirajte da voda postane bistra.

Ovo je potrebno jer u pirinču ima arsenika koji je opasan, izaziva dijabetes, bolesti srca. U njemu se nalaze i ostaci pesticida iz zemlje, toksini zbog industrijske obrade.

Dakle, prvo ga potopite da odstoji, isperite u nekoliko voda da se odstrane sve štetne materije i višak skroba i tek onda je pirinač spreman za upotrebu.

https://www.instagram.com/p/CGXwIydJ8t-/

Pirinač nemojte sipati u ključalu vodu i onda brzo mešati da se ne zalepi. Većina upravo tako kuva pirinač stavljajući ga u vrelu vodu. I tu greši.

Ali stručnjaci znaju da je mnogo bolje staviti ga u hladnu vodu da se polako zagreva a kad provri kuvati ga na laganoj vatri. Probajte i videćete da se neće zalepiti za šerpu, da će se skuvati baš potaman.

U odnosu na količinu pirinča treba dodati tri puta više vode. Treba pustiti da voda ispari jer se u vodi nalaze hranljive materije pa nije dobro prosipati ih.

Pirinač nemojte mešati dok se kuva, poklopite šerpu u kojoj se kuva.

Ako želite da zrna ne budu zalepljena možete ga pre ili posle kuvanja na kratko propržiti na tiganju.

Najbrže će se skuvati pirinač dugog, kratkog ili srednje belog zrna. Potrebno mu je oko petnaestak minuta.

Integralni pirinač se kuva nešto duže, čak četrdesetak minuta.

Za različita jela postoje i različiti načini pripremanja. Na primer za rižoto pirinač treba prvo izdinstati na puteru.

Promenite rutinu i rezultati će biti mnogo bolji. Uostalom, isprobavajte prema nahođenju pa ćete doći do recepta koji je odličan. Ukućani će vam biti zahvalni a pre svega ćete sami uživati u svojim kulinarskim veštinama.

Pročitajte više i temi pirinač ili pogledajte rubriku recepti