Kako napraviti domaće rezance, pitanje je koje vam se mota u glavi već izvesno vreme. Pravila ih je vaša baka ali se vi niste nikada upustili u taj važan kulinarski poduhvat. Sećate se i tog laganog ukusa koji miluje nepce, Sada ste puno vremena u kući zbog pandemije, pa zar ovo nije pravi trenutak da napravite domaće rezance.

Potrebno vam je 300 grama brašna, može pola mekanog, pola oštrog a neki dodaju i malo griza. Potrebno je i 3 jaja, prstohvat soli.

Stavite brašno u činiju za mešanje, nabavite drvenu mnogo je lepše i zdravije mesiti u njoj nego u platičnoj. U brašno dodajte jaja i so. Mesite testo ručno jer ćete ga tako bolje osetiti a i svoja pozitivna osećanja preneti u ono što pravite. Ako je previše tvrdo dodajte kašiku vode ili po nekom starinskom pravilu koliko jaja onoliko vode koliko stane u pola ljuske od jaja. Nemojte preterati sa vodom jer ćete u protivnom morati da dodate još brašna pa nikad kraja. Kada ste dobili glatko i elastično testo koje se ne lepi, uvijte ga u foliju i ostavite da odstoji pola sata. Neki ga stave u frižider.

Podeliti testo nožem na četiri jufke. Onda oklagijom rastanjite testo na trake debljine jednog milimetra. Ako vam je lakše kada rastanjite jufke urolajte ih u valjak i onda secite na širinu koja vam odgovara.

Kada je testo isečeno rasprostrite ga po stolnjaku koji ste poprskali brašnom, da se teto ne bi lepilo. Testo mora da “odmori”.

Ukoliko rezance koristite odmah otresite ih od brašna i kuvajte u posoljenoj vodi. Ako su deblji kuvajte malo duže, ako ne dovoljno je pet minuta ali proveravajte da se ne prekuvaju i ne postanu premekani ili da ne budu skuvani.

Ukoliko rezance čuvate neka se suše jedan dan povremeno rastresajući, onda ih skupite i držate u staklenoj posudi. A ukoliko hoćete da unesete dah prošlosti nađite neku dobru kutiju, obložite je folijom i unutra smestite rezance. Poklopac izbušite da mogu da “dišu”.
Prijatno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime