Pasulj, za razliku od većine drugih namirnica, zahteva i prethodne pripreme. Pre nego što se zaista bacite na spremanje pasulja, potrebno je da dotični odleži jednu noć u šerpi punoj vode, da bi nabubreo i omekšao, što će umnogome olakšati posao vašem stomaku.

 

Pročitajte i recept Pasulj za lenštine!

 

Napokon, kada je prošla ta burna noć u kojoj je pasulj ležao u vodi, počinje igranka bez prestanka. Prospete vodu u kojoj je bio pasulj, stavite drugu, pa na ringlu (naravno, pasulj je i dalje u šerpi). Voda proključa, sačekate 10-15 minuta, pa opet prospete vodu i sipate novu, pa onda ona proključa, pa opet. Ovaj postupak je prilično zamarajući, ali, u što više voda skuvate pasulj, to će on biti ukusniji i manje će da nadima.

 

Kada ste nakon treće proključale vode rešili da je pasulju dosta, onda uzmete glavicu ili dve crnog luka (u zavisnosti koju količinu pasulja spremate), udinstate ih u posebnoj šerpici, pa potom stavite u posudu gde je pasulj. Po želji, možete dodati i kakva suva rebra i/ili slaninice, kako već volite. U sve to sipate manje ili više vode, u zavisnosti od toga da li spremate čorbast pasulj ili prebranac (za prebranac vam je potrebno više crnog luka, a na kraju višak vode odlijete i stavite pasulj u rernu da se zapeče). Možete, zbog boljeg ukusa, staviti i jednu celu papriku, i/ili narendati jednu šargarepu. Od začina, na početku stavite 2-3 zrna bibera i jedan list lorbera (lovora), ali lovor nemojte držati sve vreme, već ga nakon 10-ak minuta izvadite. Na kraju cele priče, dodajte prethodno naseckan češanj belog luka i alevu papriku (da dobije onu lepu narandžastu boju).

 

Prijatno!

 

Pogledajte sve naše recepte!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime